Mapa stránok Dnes je utorok , 16. október 2018, meniny má Vladimíra , zajtra Hedviga
Počasie
Správy SME
Cez čiaru s Pavlom Fejérom: Ľudí v Humennom ovláda strach
O tom, ako v meste vládne primátorka, sa šíria nelichotivé príbehy.
Polícia smeruje k obvineniu Kočnera z vraždy
Zsuzsová nemala dôvod na objednávku vraždy Kuciaka, upozornil Najvyšší súd.
Dobré ráno: Kočner je v putách, zrazu ho nikto nepozná
Ako fungoval Marian Kočner a zmenky.

Zmluvy

ČísloRokKópia
1/12013Stiahnuť
1/22013Stiahnuť
2/12013Stiahnuť
2/22013Stiahnuť
3/12013Stiahnuť
3/22013Stiahnuť
3/32013Stiahnuť
4/12013Stiahnuť
4/22013Stiahnuť
5/12013Stiahnuť
12345678910...
Kalendár
9október 201811
poutstštpisone
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Správy Új szó
Sorra dőlnek meg a rekordok a Dunán
Sorra dőlnek meg a rekordok a Dunán
ÚJ SZÓ ONLINE 2018. 10. 16., k - 19:49
duna vízállás
Friss ikon
Off
Törzs

Az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a Duna vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul. Tegnap délelőtt 10 órakor Budapestnél 49 centiméter volt a vízállás. Ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legalacsonyabb vízszint. Ezt a rekordot 1947. november 6-án rögzítették – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Kedden a Budapest alatti folyószakaszon is több helyen (Adonynál, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson, Domboriban) is megdőlt a legalacsonyabb vízszintként rögzített rekord. Mivel a Duna vízgyűjtő területén a következő napokra nem jósolnak csapadékot, további apadással kell számolni – közölte az OVF.

Az alacsony vízállás a hajózást is érinti. A Duna magyarországi szakaszán több gázló nem éri el az ideális mélységet. A hajósoknak ezért néhány napja segédbólyákat helyeztek ki. A Duna esztergomi szakaszán az 1 méter 20 centiméternél mélyebb merülésű hajók már nem tudnak közlekedni. A rendkívül alacsony vízállás miatt Esztergom és Párkány között október 10-től a teherkomp sem közlekedik.

duna vízállás

Korlátozták a dunai hajóforgalmat az alacsony vízállás miatt

Pozsony/Komárom/Párkány/Szob/Budapest. |

A Duna szlovákiai szakaszán az alacsony vízállás miatt több helyen korlátozták a hajóforgalmat. A kritikusan alacsony vízszint Magyarországon, Ausztriában és Németországban is fennakadásokat okoz.

Az alacsony vízszint miatt értékes régészeti leletek sora kerül elő a Dunából. Nyáron Párkánynál egy feltehetően 17. századból származó mellvért és emberi koponya bukkant elő. A leletre gyerekek találtak rá, akik szóltak a rendőröknek. Korábban egy kovás puska került elő, ami most a párkányi városi múzeum gyűjteményében van. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság beszámolója szerint Dávid Balázs, az igazgatóság esztergomi gátőre pár napja a Helemba-szigetnél a fövenyen egy nyílhegyet és egy ezüst pénzérmét talált. Kiderült, hogy a nyílhegy a 13–14. századból származik, a STEPHANUS REX feliratú érme pedig Szent István ezüst dénárja. Ezt a pénzt – az ország első pénzérméinek egyikét – Esztergomban verték. A Helemba-sziget az Árpád-korban már lakott volt. A sziget közepén ma is látszanak a kolostor romjai. (MTI, guzsu)

Bevezető
Esztergom/Párkány/Helemba |

Ismét rendkívül alacsony a Duna vízszintje. Sorra dőlnek meg a negatív rekordok: vasárnap Dél-Komáromnál, hétfőn este Esztergomnál is minden korábbinál alacsonyabb vízállást mértek, Kedden délelőtt Budapesten is megdőlt a rekord.

Címkék
Település / hely
Esztergom/Párkány/Helemba
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
A bajor választások üzenete
A bajor választások üzenete
Techet Péter 2018. 10. 16., k - 19:15
Horst Seehofer vél
Friss ikon
Off
Törzs

A párt felőrlődött az Angela Merkellel a menekültekről folytatott vitákban. Mindazonáltal a bukás mértéke messze elmaradt a várt (vagy félt) eredménytől: a CSU még ma is egy hatalmas néppárt, amely a 91 egyéni körzetből 85-öt gond nélkül megnyert. 

Ráadásul a CSU zuhanását nem lehet bajorországi baloldali fordulatként értékelni. A bajor választók kétharmada most is jobboldali pártra szavazott. Csak amit a CSU még 2003-ban, Edmund Stoiber fantasztikus győzelme idején, egymaga tudott lefedni – azaz a széles jobboldali tábort, a liberális polgárságtól a szélsőjobboldalig –, azon ma már több párt is osztozik. Ezért most a harmadik helyre futott be a Szabad Választók (FW) nevű agrárpárt, amely főleg a kisvárosok és falvak népét képviseli régóta a bajor politikában. Minden bizonnyal a CSU velük köt koalíciót, mert biztos többsége van a két alapvetően jobboldali pártnak a müncheni parlamentben. 

Szintén jobboldali programmal, sőt: nagyon is jobboldalival ért el tíz százalék feletti eredményt és előzte meg a teljesen lenullázódott szociáldemokratákat (SPD) a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD). A jobboldali Szabad Demokraták (FDP) pedig megugorva az ötszázalékos küszöböt, ismét ott lesznek a parlamentben. Azaz továbbra is elsöprő és egyértelmű a polgári többség a bajoroknál. 

A CSU baloldali alternatívájaként ünnepelt Zöldek óriási hajrával duplázták meg a szavazatarányukat, és tizennyolc százalék körüli eredménnyel a második helyre futottak be. Bajorországban szintén inkább jobbközép erőnek számítanak, városi, jómódú, tanult fiatalokról van szó, akik jó polgári életet élnek – és életmódjuknak immár nemcsak a biozöldségek, a latte macchiatto vagy az egzotikus nyaralások képezik a részét, hanem a „zöld” identitás is. Egyszerűen számos bajor városban, főleg München hipszter negyedeiben trendi lett a Zöldeket támogatni. 

seehofer

A CSU kapta a legtöbb szavazatot, de elveszítette többségét a bajorországi választáson

Berlin |

A Keresztényszociális Unió (CSU) kapta a legtöbb szavazatot, de elveszítette többségét a bajor tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson a hétfő hajnalban közzétett hivatalos előzetes végeredmény szerint.

München belvárosában az ökopárt majdnem ötven százalékot kapott, baloldali lázadást azonban még véletlenül sem lehet ebből kiolvasni, a Zöldeket eleve az emberi jogi kérdések, nem a szociálisak érdeklik. A szociális problémákkal a jómódú Zöldek-választó alig-alig találkozik. 

A bajor választásra azért figyelt Európa, mert a müncheni helyzet kihat Merkelre is. A CSU régóta rosszban van a testvérpárt CDU elnökével. A CSU a mostani rossz szereplésért is elsősorban a kancellárt teszi felelőssé. Két hét múlva maga a CDU is megméretteti magát, mégpedig Hessen tartományban, ahol akár el is veszítheti a kormányfői posztot. Ez a CDU-n belüli elégedetlenséget is felerősítheti. 

Pár hete a CDU/CSU frakció elzavarta a frakció éléről Merkel emberét. Decemberben pártelnököt kell választani. Lehet, hogy most már magát Merkelt zavarják el? Másképpen a CDU/CSU masszív népszerűségzuhanása már nem állítható meg. 

A szerző az Azonnali.hu Frankfurtban élő főmunkatársa 

Bevezető

A leggazdagabb német tartományt több mint hatvan éve gyakorlatilag állampártként kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) vasárnapi bukása nem meglepetés. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Keresik ezt a nyitrai férfit: elment a kórházból, azóta senki sem hallott felőle
Keresik ezt a nyitrai férfit: elment a kórházból, azóta senki sem hallott felőle
TASR 2018. 10. 16., k - 19:03
Emil Mucha
Friss ikon
Off
Törzs

Az eltűnt személy szombaton, október 13-án, délután 17 óra körül távozott a kórházból, ahol kezelték. Eddig egyik rokonánál sem jelentkezett. Renáta Čuháková, a nyitrai kerületi rendőrkapitányság szóvivője elmondta: a rendőrök átvizsgálták a vasútállomást és a buszpályaudvart, a parkokat és a bevásárlóközpontokat, de eddig nem akadtak a férfi nyomára. „Tovább folytatjuk a keresést” – tette hozzá a szóvivő.

Mucha mintegy 168 cm magas, közepes testalkatú. Rövid, szőke haja és kék szeme van. A kórházból való távozása idején kék széldzsekit, fekete-fehér inget, kék szvettert, barna nadrágot vagy kék farmert viselt.

Bevezető

A nyitrai rendőrök keresik az 55 éves, nyitrai illetőségű Emil Muchát.

Címkék
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki