Mapa stránok Dnes je pondelok , 18. február 2019, meniny má Jaromír , zajtra Vlasta
Počasie
Správy SME
Poslanci ukázali neúctu, inak sa to vysvetliť nedá (píše Marek Maďarič)
Zvolení sme neboli na to, aby sme ľudí drzo presviedčali, že nezabezpečiť chod ústavného súdu je normálne.
Zločin v priamom prenose. Súd popísal kauzu nástenka
Aktéri kauzy mali podľa súdu politické krytie.
Djokovič bol v Bratislave, prišiel na svadbu slovenského tenistu
Nevesta je dcérou Djokovičovho trénera.

O obci

História obce

 

Obec Cierna leží v juhovýchodnej casti Východoslovenskej nížiny na starom nánosovom vale Tisy. Zväcša odlesnený chotár tvorí rovina s viatymi pieskami, v severovýchodnej casti zamokrené lúky. Nadmorská výška obce v jej strede je 101m, v jej chotári je 101 - 103m.

 

Prvá písomná zmienka o obci Cierna sa datuje do roku 1214, kedy sa nazývala Chernafolo. V dalšom historickom vývoji sa jej názov menil nasledovne: z roku 1320 je písomne doložený názov Chernei, z roku 1448 Aghcherne, z roku 1786 Csernyowe, z roku 1927 Cerná, z roku 1948 Cierna. Po madarsky sa obec úradne nazývala Ágcsernyo.

 

Po roku 1881 bola obec administratívne zaclenená pod Zemplínsku župu; pred rokom 1960 pod okres Královský Chlmec, kraj Košice; po roku 1960 pod okres Trebišov, kraj Východoslovenský.

 

Obdobie feudalizmu a kapitalizmu: Obec je doložená v roku 1214 ako majetok kláštora v Lelesi, v roku 1270 patrila drobným zemanom. Casto menila zemepánov. V 18. – 19. storocí vlastnili tunajšie majetky Klobušikovci a rodina Szerdahelyiovcov. V roku 1557 mala 4,5 porty, v roku 1715 mala 9 opustených a 6 obývaných domácností, v roku 1787 mala 19 domov a 188 obyvatelov, v roku 1828 mala 36 domov a 287 obyvatelov. Zaoberali sa polnohospodárstvom.

 

Za 1. CSR ( Ceskoslovenskej republiky ) sa zamestnanie obyvatelov nezmenilo. Obec bola v roku 1938 – 1944 pripojená k Madarsku.

 

Zdroj: Vlastivedný slovník obcí na Slovensku, 1. cast


Kalendár
1február 20193
poutstštpisone
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728123
45678910
Správy Új szó
Videón, ahogy üldözik, majd lelövik Budapest utcáin a szökött, fegyveres rabot
Videón, ahogy üldözik, majd lelövik Budapest utcáin a szökött, fegyveres rabot Macsicza Mark 2019. 02. 18., h - 12:59
rab
Friss ikon
Off
Törzs

Közzétették a felvételt, amit láthatunk rajta:

  • A fogoly az őrhöz pisztolyt szorítva megszökött a Fővárosi Törvényszékről
  • Egy mercedeses sofőr megpróbálja elkapni a fegyverest
  • Kergetik a rendőrök a nyílt utcán
  • A rendőrök több lövést is leadnak rá az autók között, végül összeesik a szökött fegyveres
  • Végül a rendőrség és a TEK biztosítja a lelőtt férfit, a mentősök pedig kórházba szállítják

Forrás: blikk.hu

Bevezető
Budapest |

Jutalmat kaptak azok a rendőrök és a Fővárosi Törvényszéknek az a fegyveres biztonsági őre, akik részt vettek a bíróságról pénteken elszökött rab elfogásában. A sajtótájékoztatón eddig nem látott videókat hoztak nyilvánosságra a szökésről és az elfogásról.

Település / hely
Budapest
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE
Pozsony egyelőre nem rokkant bele a forgalmi korlátozásokba
Pozsony egyelőre nem rokkant bele a forgalmi korlátozásokba Hegedűs Norbert 2019. 02. 18., h - 12:57
pozsony forgalom
Friss ikon
Off
Törzs

A polgármester szerint a reggeli torlódások nem voltak nagyobbak az ilyenkor szokásosnál. Hozzátette: a városi tömegközlekedés járatai megbirkóztak az utasok nagyobb tömegével, és jelentősebb fennakadások nélkül közlekedtek. „Nem jelenthetjük ki, hogy a legrosszabbon már túl vagyunk, de azt elmondhatjuk, hogy a pozsonyi nők és férfiak felkészültek az első reggelre, és ők maguk is jelentősen hozzásegítettek ahhoz, hogy a városunkban lehetett közlekedni, mozogni és levegőhöz jutni” – írta Vallo a közösségi oldalán.

A polgármester hétfőn reggel célirányosan kipróbálta a közlekedés mindhárom fajtáját – az autót, a városi tömegközlekedést és a gyaloglást is. „Egyik utam sem tartott tovább a megszokottnál” – közölte.

Pozsonyban péntektől (2. 15.) fokozatosan kiterjedt forgalomkorlátozásokat vezettek be. A korlátozások a D4-es autópálya és az R7-es gyorsforgalmi út építésével - konkrétan a Prievoz kereszteződés átépítésével -, valamint a Malomligeti (Mlynské nivy) úton a földalatti körforgalom kialakításával vannak összefüggésben. Utóbbinál néhány hónapig, előbbinél pedig néhány évig tartó korlátozásokkal kell számolni.

Bevezető
Pozsony |

Sikerült megbirkózni a kiterjedt forgalomkorlátozások bevezetése utáni első hétfő reggellel, állapította meg Matúš Vallo pozsonyi főpolgármester a közlekedési szolgáltatók és a rendőrség tájékoztatásából, valamint a térfigyelő kamerák felvételeiből és a helyszíni terepszemléből kiindulva.

Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
TASR
Húsklopfolóval leütötte, majd háromszor megerőszakolta kiskorú áldozatát egy férfi Komárom megyében
Húsklopfolóval leütötte, majd háromszor megerőszakolta kiskorú áldozatát egy férfi Komárom megyében Hegedűs Norbert 2019. 02. 18., h - 12:47
Húsklopfolóval bántalmazta, majd háromszor megerőszakolta kiskorú áldozatát egy férfi Komárom megyében
Friss ikon
Off
Törzs

Reszl Ildikó tájékoztatása szerint a férfi tavaly áprilisban az Oroszlány és Bokod közötti földúton a bokrok közé csalta a lányt, majd hátulról húsklopfolóval háromszor fejbe ütötte, fojtogatta, és megerőszakolta.

A férfi ezután sem engedte távozni a kiskorút, sátrat állított fel a helyszínen, majd a sértettet még kétszer megerőszakolta.

A lánynak a bántalmazás következtében arccsonttörése, orrcsonttörése, több zúzódása és horzsolása keletkezett, továbbá a nyakát érő szorítás alkalmas volt reflexes szívmegállás, azaz halálos eredmény előidézésére - közölte a főügyészség.

 Az elkövető ellen tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak, életveszélyt okozó testi sértés és személyi szabadság megsértése miatt emeltek vádat.

Az ügyészség indítványozta, ha a szexuális erőszak miatt már korábban elítélt férfi az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, úgy őt a Tatabányai Törvényszék 12 év fegyházbüntetésre ítélje. 

Bevezető

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki húsklopfolóval bántalmazott egy kiskorú lányt, majd háromszor megerőszakolta - közölte a megyei főügyész hétfőn az MTI-vel.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
MTI