Mapa stránok Dnes je pondelok , 20. január 2020, meniny má Dalibor , zajtra Vincent
Počasie
Správy SME
Polícia zatiaľ obvinenie Trnku nezrušila, prípad študuje Čižnár
Dozorujúci prokurátor spochybnil dôvod na stíhanie bývalého šéfa prokuratúry.
Dobré ráno: Video z Kočnerovej jachty je len začiatok
V Kočnerovej knižnici sa ešte skrývajú ďalšie fotky či videá.
Bödörova výpoveď nesedí s Threemou
Haščák riešil s Kočnerom aj siskára Forischa.

Obecné zastupitelstvo

Obecné zastupitelstvo (dalej len OZ) je v našej obci 5 členná. Menovite:

Štefan Kassai - zástupca starostu obce

Csaba Galambos - poslanec

František Bort - poslanec

Júlia Strauszová - poslankyňa

Mária Szivolics - poslankyňa

 

V obci máme vytvorené 5 komisie:

Financná komisia:

Predsedkyňa - Mária Szivolics

Člen vnútorný: 

Člen vonkajší: 

Kultúrna komisia:

Predseda - Štefan Kassai

Člen vnútorný: 

Člen vonkajší:

Komisia verejného poriadku:

Predsedkyňa -  Júlia Strauszová

Člen vnútorný: 

Člen vonkajší: 

Športová komisia:

Predseda - František Bort

Člen vnútorný: 

Člen vonkajší: 

Komisia rozvoja obce:

Predseda - Csaba Galambos

Člen vnútorný: 

Člen vonkajší: 


Kalendár
decjanuár 2020feb
poutstštpisone
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
Správy Új szó
Putyin új főügyész kinevezését kezdeményezte
Putyin új főügyész kinevezését kezdeményezte Mészáros Richárd 2020. 01. 20., h - 17:51
 Putyin: Oroszország nem készül senkivel háborúzni
Friss ikon
Off
Törzs

A Kreml sajtószolgálata szerint az elnök arra hivatkozva mentette fel a főügyészi tisztséget eddig betöltő Jurij Csajkát, hogy új munkakörbe átirányítja át. A 69. évében járó Csajka 2006 óta töltötte be a főügyészi posztot, megbízatása jövőre járt volna le.

A korábban a főügyészség apparátusában is megfordult, 44 éves Krasznov 2016 óta az SZK második embere. Ő irányította egyebek között az Anatolij Csubajsz volt miniszterelnök-helyettes ellen 2005-ben megkísérelt merénylet, valamint a Sztanyiszlav Markelov emberi jogi ügyvéd, Anasztaszija Baburova újságíró és a Borisz Nyemcov ellenzéki vezető meggyilkolása ügyében folytatott nyomozást. Kinevezését szerdán fogja megtárgyalni a felsőház, két szakbizottság keddi együttes ülésének határozata alapján.

Putyin múlt szerdán a parlament két házához intézett üzenetében alkotmánymódosítások sorát kezdeményezte. Az elnöki beszédet követően testületileg lemondott Dmitrij Medvegyev kormánya. A leköszönt miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy az elnök keze ne legyen a kabinet által sem megkötve a politikai rendszernek a hatalmi ágak egyensúlyát is módosító „megújításakor”.

Az államfő ugyancsak szerdán Mihail Misusztyint jelölte miniszterelnöknek, akit a parlament alsóháza a múlt csütörtökön megerősített tisztségében.

Az alaptörvény tervezett módosításának értelmében az alsóháznak a kormány tagjainak kinevezésében, a felsőháznak pedig a rendvédelmi szervek és bíróságok vezetőinek kinevezésében lesz döntő szerepe. A változtatás ügyében az elnök hétfőn törvényjavaslatot terjesztett a parlament alsóháza elé.

Az alkotmánymódosítás-csomag értelmében az elnöki posztot egy személy legfeljebb két ciklus erejéig töltheti majd be. Az erre a tisztségre aspiráló, legalább 35 éves pályázókkal szemben követelmény lesz, hogy az eddigi 10 helyett 25 évig éljenek Oroszországban, és hogy semmilyen más országnak ne lehessenek polgárai, és ott lakhatási engedéllyel sem rendelkezhetnek. Ez a rendelkezés visszamenőleg is érvényes.

A korábbi külföldi állampolgárságra vonatkozó megkötések a TASZSZ ismertetője szerint nem vonatkoznak az olyan orosz állampolgárokra, „akik korábban olyan állam polgárai voltak, amelyet felvettek, vagy amelynek részét felvették az Oroszországi Föderációba”, és folyamatosan ebben az államban vagy területen éltek.

A külföldi állampolgárságra és lakhatási engedélyre vonatkozó megkötések Putyin indítványa értelmében más vezető tisztségekre is kiterjednének.

A javasolt módosítások értelmében a nyugdíjakat rendszeresen indexálnák, az állam által garantált minimálbér pedig nem lehetne alacsonyabb a létminimumnál.

Az indítvány az előzetes egyeztetés jogával ruházná fel a szövetségi tanácsot (a felsőházat) az erőszak- és rendvédelmi szervezetek vezetőinek kinevezése ügyében. Az elnök javaslata alapján a törvényhozásnak ez a kamarája nevezné ki az alkotmány- és a legfelsőbb bíróság elnökét, valamint ezen testületek tagjait is.

Putyin indítványa értelmében az államhatalom szervei működésének összehangolására, valamint a bel-és külpolitika fő irányainak és a társadalmi-gazdasági fejlődés prioritásának meghatározására az elnök létrehívja az államtanácsot. Ilyen nevű szerv eddig csupán konzultatív szervként működött, önálló törvény nem rendelkezett róla.

A 19-ről 11 tagúra csökkentendő létszámú alkotmánybíróság az elnök felkérésére normakontrollt gyakorolhat majd a törvénytervezetek ügyében.

A módosítások értelmében az államközi szervek alkotmányellenesnek ítélt határozatait Oroszország nem fogja végrehajtani. A megváltoztatott alaptörvény értelmében a helyi önkormányzat és az államhatalom szervei a közhatalom egységes rendszerét alkotják.

Az alsóház szakbizottsága kedden, plenáris ülése pedig csütörtökön tárgyalja az elnök indítványait. Az elnök által az alkotmány módosítására felkért, 75 tagú munkacsoport az alkotmány 14 cikkének módosítását kérte.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn közölte, hogy az alkotmánymódosítás-csomagról megtartandó, nem kötelező érvényű országos szavazás formájáról és időpontjáról még nem született döntés. Hozzátette, hogy Misusztyin még nem ismertette Putyinnal az új kormány összetételét.

A kabinet névsorának előterjesztésére egyébként a miniszterelnöknek a kinevezésétől kezdve egy hét áll a rendelkezésére. Nem hivatalos értesülések szerint az országos szavazást még tavasszal meg fogják tartani.

Számos elemző és ellenzéki politikus szerint az alkotmányban végrehajtandó változásokkal Putyin azt szándékozik előkészíteni, hogy a 2024-ben lejáró elnöki mandátumát követően megpróbáljon valamilyen formában hatalmon maradni. Ilja Jasin, a Kreml ismert bírálója, Alekszej Navalnij vezető ellenzéki aktivista szövetségese hétfőn közölte, hogy Moszkvában február 29-én koordinált ellenzéki tömegmegmozdulást terveznek megtartani az államfő azon gyanított terve ellen, hogy örökké hatalmon maradjon. Bejelentette, hogy a részvevők kérni fogják a moszkvai polgármesteri hivataltól a megmozdulás engedélyeztetését.

Az illetékes fővárosi hivatal a hét végén közölte, hogy február 1-jére jóváhagyta egy 10 ezer fősre meghirdetett, a tervezett alkotmánymódosítás elleni tüntetés megtartását a Szaharov sugárúton. Az orosz fővárosban ellenzéki aktivisták szórványos tiltakozó akciókat tartottak a változások ellen.

Bevezető
Moszkva |

Igor Krasznovnak, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnökhelyettesének főügyésszé kinevezését kezdeményezte hétfőn az orosz parlament felsőházánál Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Település / hely
Moszkva
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
MTI
Schäfer: „Egyértelmű volt, hogy a DAC-ba akarok igazolni”
Schäfer: „Egyértelmű volt, hogy a DAC-ba akarok igazolni” Mészáros György 2020. 01. 20., h - 17:48
Schäfer András
Friss ikon
Off
Törzs

A Zbrojovka Brnótól elszenvedett 5:0-s vereség alkalmával lépett először pályára a DAC csapatában, milyenek voltak az első benyomásai a meccsről és a csapatról?

A meccsről elég rossz, nyilván senki sem ilyen bemutatkozásra vágyik. Viszont a közeg maga, a létesítmény, a MOL Akadémia nagyon professzionális, még az olasz első osztályban sem mindenhol tapasztalni ilyen körülményeket. Nyilván a meccs nem volt pozitív, van hova fejlődnünk, és biztos vagyok benne, hogy fogunk is fejlődni.

Az elmúlt évben Olaszországban légióskodott, először a Genoában, majd a Chievóban. Hogy került a DAC-ba? 

Az utóbbi egy év elég nehéz volt számomra. Még talán az első félév nem is, de a második mindenképpen. A DAC már nyáron érdeklődött irántam, de ekkor még úgy döntöttem, hogy kipróbálom Olaszországot, hiszen a klubom is ezt tanácsolta. Most viszont már ez volt az első számú cél, hogy ide kerüljek. 

Voltak más ajánlatai is? Miért a DAC lett a befutó?

Konkrét ajánlatról nem igazán tudok, legalábbis nem mondták nekem, hiszen mikor meghallottam, hogy a DAC még mindig szeretne, akkor nálam egyértelmű volt, hogy ide szeretnék kerülni. 

Olaszországban nem játszott annyit, amennyit szeretett volna. Az ifibajnokságban, a Primaveraban a Genoa színeiben hatszor, a Chievónál csak egyszer lépett pályára. Ennek ellenére milyen tapasztalatokat gyűjtött légiósként? 

Nagyon sok tapasztalattal gazdagodtam, jókkal és rosszakkal is. Megtanultam egy nyelvet, úgyhogy nyilván van pozitív oldala is. Sajnos az az egy év játék nélkül nem jött jól. 

Mi volt a gond, miért nem sikerült Olaszországban bejátszania magát a kezdőbe egyik csapatnál sem? 

Talán, még így elsőre túl nagy ugrás volt. Én mindent megtettem, őszinte lelkiismerettel távoztam. Nyilván nem így terveztem, de nem tudok mit csinálni már ezzel, meg kell találni a helyes utat, és még vissza lehet Olaszországba kerülni.

Hogyan fogadtak a játékosok Dunaszerdahelyen? 

Mindenki nagyon barátságos, nem csak a játékosok, de a csapatvezetés is. Úgyhogy mondhatni nagyon jól. 

Mit szól a MOL Arénában uralkodó meccshangulatról? 

Igen, igen. az nagyon durva! Mindenképpen szeretném megtapasztalni!

Mik a céljai a tavaszi idényre?

Minél sikeresebb lenni a DAC csapatával, és minél többet játszani. 

A pályán hol érzi magát a legjobban? A Transfermarkt bal oldali középpályásként jegyzi, de a brünniek ellen a középpálya közepén kapott helyet. 

Én ilyen box-to-box, nyolcas pozícióban érzem a legjobban magam. De a balszélső pozícióját is nagyon szeretem. Ha sok labdát kapok, akkor az irányító, a tízes posztját is szeretem.

Milyen információi vannak a szlovák bajnokságról, látott már itteni meccseket?

Slovan–DAC összecsapást már láttam. Megmondom őszintén, túl gyakran nem néztem szlovák bajnoki meccseket. Így, hogy ide kerültem, belenéztem néhány videóba, szerintem hajtós bajnokság, nagyon sok fiatal játszik, úgyhogy pozitívak a benyomásaim. 

Matej Oravec fél év elteltével távozik a DAC-ból. A nagyszombati Spartak neveltje, aki nyáron Podbrezováról érkezett Dunaszerdahelyre, elfogadta az észak-amerikai MLS-ben szereplő Philadelphia Union ajánlatát. Új klubjával hároméves szerződésben állapodott meg. „Szép emlékekkel távozom a DAC-ból, és szorítok a srácoknak, hogy még beleszólhassanak a bajnoki címért vívott harcba, és hogy a kupában is sikeresek legyenek”– mondta búcsúzóul Oravec. ⋌(fcdac.sk)

Cím
Oravec a Philadelphiába igazolt
Bevezető

A DAC labdarúgócsapatának új igazolása, Schäfer András Olaszországban a Genoa és a Chievo utánpótláscsapatában is szerepelt. A 20 éves játékos az MTK-tól érkezett kölcsönbe a sárga-kékekhez. A hétvégi, brünniek elleni edzőmeccs után válaszolt az újságírók kérdéseire.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Mészáros György
Banksy-kiállítás érkezik Budapestre
Banksy-kiállítás érkezik Budapestre Juhász Katalin 2020. 01. 20., h - 17:45
dd
Friss ikon
Off
Törzs

„Behozza nekünk a világ különböző pontjain, mállott vakolaton, üres téglafalon vagy egy sivár felüljárón megjelent műveket a kiállítótérbe, és újragondolva mutatja be az ismeretlen zseni alkotásait, hogy a művek esszenciális üzenetét festmények, fotók, printek formájában egy izgalmas kiállítási élménybe sűrítve közvetítse”

– mondta Sáfár Zoltán, a Godot Kortárs Művészeti Intézet alapító-tulajdonosa. 

Habár az álnéven elhíresült street art művész kilétét homály fedi, alkotásai annál ismertebbek, erőteljes politikai és társadalomkritikai szemléletének, szarkasztikus humorának, a képekbe sűrített iróniájának köszönhetően. Politikai aktivistaként is küzd az erőszak, a kapzsiság és a fogyasztói társadalom mértéktelensége ellen, valamint bristoli Robin Hood-ként áll ki a szegények, az elnyomottak és a kisebbségek mellett. Alkotásai hatalmas összegekért cserélnek gazdát, falakra fújt műveit pedig plexilapokkal fedik le, hogy ne rongálódjanak meg. 

Bevezető
Budapest |

A titokzatos brit utcaművész, Banksy csaknem hetven alkotását állítják ki február 1-től a Tesla Loftban,  a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében. Az Art of Banksy: Without Limits egy utazó tárlat, amelyet korábban már tíz világváros közönsége láthatott.

Település / hely
Budapest
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Juhász Katalin