Mapa stránok Dnes je pondelok , 18. november 2019, meniny má Eugen , zajtra Alžbeta
Počasie
Správy SME
Galavečer k novembru ‘89 bol dvakrát drahší ako v kauze Evka
Podujatie v SND vyšlo štát na pol milióna eur.
Dobré ráno: Biskupi kritizujú kňaza Kuffu len opatrne
KBS sa ozvala proti kňazovi, no až keď jeho strana išla do koalície s fašistami.
Spájanie? Rozhodne, čo povie Kiska
Bez dobrej nálady Smer nezničíme.

Starosta obce

 

Starosta obce:   Ladislav Jámbor

Zaciatok: od roku 2007


Kalendár
oktnovember 2019dec
poutstštpisone
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
Správy Új szó
Wales–Magyarország és Szlovákia–Azerbajdzsán selejtező a tévében
Wales–Magyarország és Szlovákia–Azerbajdzsán selejtező a tévében Lencsés Zoltán 2019. 11. 18., h - 18:12
sport a tv-ben 4
Friss ikon
Off
Törzs

7.15 – DIGISPORT 2 (magyar): Sportlövő-Vk
11.00 – DIGISPORT 2 (szlovák): Franciaország–Japán tenisz Davis-kupa-döntő
11.00 – DIGISPORT 3 (szlovák): Argentina–Chile tenisz Davis-kupa-döntő
13.30 – SPORT 2 (magyar): Lósport, Kincsem+
14.00 – EUROSPORT 1: Curling-Eb
14.30 – SPORT 2 (magyar): Brazília–Koreai Köztársaság barátságos focimeccs
17.15 – ARENA SPORT 1: Breszt–Zagreb férfikézilabda SEHA-liga-meccs
17.45 – M4 SPORT: Haladás–
Berettyóújfalu magyar bajnoki futsalmeccs
18.00 – SPORT 1 (magyar): Frölunda–Farjestad jégkorong BL-meccs
18.00 – DIGISPORT 2 (szlovák): USA–Kanada tenisz Davis-kupa-döntő
18.00 – DIGISPORT 3 (szlovák): Spanyolország–Oroszország tenisz Davis-kupa-döntő
18.00 – NOVA SPORT 2: AEK Athén–Vechta férfikosárlabda BL-meccs
18.30 – NOVA SPORT 1: Hapoel Holon–Sassari férfikosárlabda BL-meccs
18.35 – SPÍLER 1 TV, ARENA SPORT 1: Veszprém–Metaloplasztika Szabacs férfikézilabda SEHA-liga-meccs
18.45 – SPORT 2 (magyar): Szolnok–Split férfivízilabda BL-meccs, csoportkör
19.00 – EUROSPORT 2: Curling-Eb
19.00 – SPORT 1 (cseh): Manheim–Mountfield jégkorong BL-mérkőzés
19.45 – SPORT 2 (cseh): Lausenne–Plzeň hoki BL-meccs
20.05 – ČT SPORT: Plzeň–Brno cseh bajnoki futsal-meccs
20.30 – DIGISPORT 1 (magyar): Conegliano–Vasas Óbuda női röplabda BL-meccs
20.30 – NOVA SPORT 2: Manresa–Oostende férfikosárlabda BL-meccs
20.45 – M4 SPORT: Wales–Magyarország labdarúgó-Eb-selejtező
20.45 – SPORT 1 (magyar): Németország–Észak-Írország labdarúgó-Eb-selejtező
20.45 – SPORT 2 (magyar): Hollandia–Észtország labdarúgó-Eb-selejtező
20.45 – STV 1: Szlovákia–
Azerbajdzsán labdarúgó-Eb-selejtező
20.45 – DIGISPORT 1 (szlovák): Bromley–Bristol Rovers angol FA-kupa-meccs
1.05 (szerda) – NOVA SPORT 1: New Jersey–Boston jégkorong NHL-meccs
2.05 (szerda) – NOVA SPORT 2: New Orleans–Portland kosárlabda NBA-meccs 

Bevezető

Ma este eldől, hogy Magyarország, Szlovákia vagy Wales jut ki az Európa-bajnokságra. A sorsdöntő mérkőzéset az M4 Sport, illetve az STV 1 közvetíti. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Harabin a kapuk előtt
Harabin a kapuk előtt Holop Zsolt 2019. 11. 18., h - 18:08
Friss ikon
Off
Törzs

Erre a most alakulgató, Haza (Vlasť) névre keresztelt társaság listavezetője dölyfösen visszautasította az ultimátumot, de azért múlt héten meghívta a kezdeményezőt pártja székházába. Az újnácik vezére közben összeszűrte a levet négy szlovák nacionalista törpepárttal, így önmaga és pártja megerősödésében bízva személyesen ment el a találkozóra, ahol a vendéglátó közölte vele, majd a nyilvánossággal: ugyan van nézetazonosság közöttük, mégsem lesz a flörtből politikai nász. Mire Kotleba dühösen faképnél hagyta őt a közös sajtótájékoztatójuk kellős közepén, amit aztán Harabin pókerarccal használt ki saját maga propagálására és minél több választó kábítására. Megrögzötten szajkózta a „Normális párt, normális ország” lózungot. Ekkor jutott eszembe Besenyő Pista bácsi, aki groteszk történeteiben azt ismételgeti: „Nooormális?”.

Harabin volt igazságügyi miniszter és a Legfelsőbb Bíróság elnöke is. Mondhatnánk, hogy szórakoztató alak, ám nagyra törő ambíciói miatt semmi okunk mosolyogni. Ugyanis ő is imádja a hatalmat. Indult az államfőválasztáson is, az eredménybe máig nem nyugodott bele. Ezért szeretne a Haza listavezetőjeként a választás után a parlament elnöki székébe ülni, vagy más pozícióba jutni. Célját szerinte a hazafiaskodó keresztény nemzetmentő szerepében érheti el. Fő eszköze a riogatás és a jogi csűrés-csavarás. Nem is olyan régen azt harsogta, hogy legalább 100 ezer migráns rejtőzködik nálunk, vagy ennyien jönnek Szlovákiába. Most valamiféle erkölcscsőszként a kormányváltásra készülő ellenzéki pártelnökök összefogása miatt veri félre a harangot. A társadalmi bizonytalanságot akarja mélyíteni, az Alkotmánybíróságtól pedig az államfőválasztás eredményeinek megsemmisítését és új voksolások kiírását kéri, a törvényesség és igazságosság felkent bajnokaként tetszelegve. Odafricskázott a taláros testületnek is, hiszen több döntéshozó ellen elfogultság miatt emelt kifogást. Sikerrel azonban csak egy esetben járt, az alkotmánybíróság jogerős határozatára viszont még várni kell.

A jelek szerint hiába fogadott el a parlament törvényt a bírák aktív politikai tevékenységének tiltásáról. Harabin az Alkotmányra és az európai jogra hivatkozva tüsténkedik tovább. Pártja támogatottsága egyelőre nem éri el a három százalékot sem, de a listavezető rendületlenül bízik táborának gyarapodásában. Potenciális szövetségest lát a Smerben, a Szlovák Nemzeti Pártban és Boris Kollár politikai tömörülésében. A közösködésre felkértek egyelőre kivárnak, de nyilván szalonképesebbnek tartják Harabint, mint Kotlebát. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a már gyűlölködő, a polgárok megfélemlítésétől sem visszariadó kampány is elkezdődött. A szlovák populisták és nacionalisták vívnak ádáz csatát az egyelőre meglehetősen tétova, a nemtelen támadásokra sem reagáló demokratikus ellenzékkel szemben, amelyet a közös listán induló, jelenleg csendben építkező hazai magyar pártok erősíthetnek. Talán kellő önkritikával a Híd is.

Bevezető

Alaposan megvezette a minap Štefan Harabin Marián Kotlebát, aki ugye korábban felszólította őt, hogy október végéig döntse el, hajlandó-e szövetségre lépni az általa vezetett Mi Szlovákiánk Néppárttal (ĽS NS).

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Szilvássy József
Az Összefogás 144 megoldást mutatott be
Az Összefogás 144 megoldást mutatott be Czímer Gábor 2019. 11. 18., h - 17:49
Mózes Szabolcs és Orosz Örs
Friss ikon
Off
Törzs

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke a hétfői sajtótájékoztatón Pozsonyban arról beszélt, ha sikerül megállapodniuk az MKP-val és a Magyar Fórummal a jövő február 29-én esedékes parlamenti választáson való közös indulásról, akkor a programjukban foglalt pontokat a közösen kialakított programdokumentumba is szeretnék beépíteni.

Mózes elmondta, az Összefogás kiáll a közigazgatási felosztás természetes régiók szerinti újraszervezése és az új déli járások létrehozása mellett. Ezen túl a programjukban szerepel egy magyar többségű megye létrehozása is. A közigazgatást érintő másik programpont a nemzeti kisebbségek személyi elvű önkormányzatiságának a helyi és regionális önkormányzatokkal való összekapcsolása. 

144 programpont

Mózes arról beszélt, a 144 megoldás a Felvidéknek címet viselő programjukban az összes szakterületet le akarták fedni, ezért 8 témakörbe osztották a javaslataikat. Mindegyik témakörbe két-két alprogram tartozik.

A dokumentum régiófejlesztésre és turizmusra vonatkozó részét Bara Zoltán dolgozta ki, lényeges pontja, hogy Dél-Szlovákiának pozitív gazdasági diszkriminációra van szüksége. „Azt szeretnénk, ha egyszerűsödne az állami és az uniós támogatásoknak a hozzáférhetősége” – mondta Mózes. A párt úgy látja, növelni kell a helyi döntéshozatal szerepét a fejlesztési források elbírálásánál. Az idegenforgalomban tevékenykedő vállalatok adó- és járulékterhét pedig csökkenteni szeretnék.

Az egészségügyi és szociális szektorra vonatkozó javaslatokat Kovács György állította össze. A népegészségügy és a szűrővizsgálatok fontosságát emelte ki. Kovács a párt szociálpolitikájának fontosabb pontjai közül, a bérlakások, óvodák, bölcsődék fejlesztését helyezte az első helyre. Hozzátette, az idősotthonok hozzáférhetőségét és a gyermeküket egyedül nevelő anyák támogatását is fontosnak tartják. Ez utóbbit a rész- és félmunkaidő bevezetésén keresztül látják megvalósíthatónak. A pénzügyi területen a kis- és középvállalkozók támogatására helyeznék a hangsúlyt.

Magyar mint hivatalos nyelv

A kultúra területén tett javaslatokról Orosz Örs beszélt. A meglevő intézményrendszer stabil finanszírozását, megerősítését emelte ki. Ezen túl a tudományos intézmények normatív finanszírozásának szükségességét hangsúlyozta, de a programban kiemelt szerepet kapott a szlovákiai magyar közösség szimbólumainak megteremtése is. A magyart regionális hivatalos nyelvvé tennék. Növelnék a Kisebbségi Kulturális Alap pénzkeretét, de az iskolaügyben fontosnak tartják a kisebbségi oktatási önkormányzatiság megteremtését, a tankönyvek és a kerettanterv reformját is.

Az igazságügy és kisebbségvédelem témájában a kettős állampolgárságot tiltó törvény eltörlését, és az Alkotmány preambulumának megváltoztatását emelték ki. Fontos cél a magyar–szlovák kapcsolatok javítása. Nagy József a mezőgazdasági és környezetvédelmi szegmensben tervezett változtatásokkal kapcsolatban arról beszélt, kiemelt célként kell kezelni a klímaváltozás elleni harcot, a települések zöldterületeinek növelését, a víz-, lég- és talajszennyezés visszaszorítását.

Gyorsforgalmi utak

A programban fontos szerepet kapott az infrastruktúrafejlesztés területe is, mint a vasúti közlekedés fejlesztése, a megye fenntartásában levő utak felújítása, az R7-es és R2-es gyorsforgalmi út továbbépítése. A dokumentum kül- és biztonságpolitikára vonatkozó fejezetét külső szakértőként Rácz Orsolya, a GLOBSEC szakértője dolgozta ki. Hangsúlyozta az euroatlanti integrációt és azt, hogy Szlovákiának teljesítenie kell a NATO-tagsággal járó kötelezettségeit.

Arra a kérdésünkre, hogy az Összefogás támogatná-e például a Progresszív Szlovákia által előterjesztett lex Haščák törvénytervezetet, amely az egészségügy és a média területén megtiltaná a kereszttulajdonlást, Mózes úgy válaszolt, nem zárkóznak el az ötlettől. Nagy hozzátette, a rendszerszintű megoldás az lenne, ha a Versenyhivatal konzekvensen járna el. „De ha erre nem került sor, akkor szükség lehet hasonló lépésre” – mondta.

A hétvégén dönthetnek

Az Összefogás, az MKP és a Magyar Fórum pártszervei is a hétvégén ülnek össze, ahol végleges döntést hoznak majd arról, hogy együtt, vagy külön indulnak-e választáson. 

Az MKP pénteken tartja országos elnökségét, szombaton pedig a párt Országos Tanácsa ülésezik. A Magyar Fórum vasárnapra hívta össze kongresszusát és Országos Tanácsát is, de az Összefogás elnökségi ülésére is sor kerül. A testületek az Összefogásból kialakítandó választási pártban, a Magyar Közösségi Összefogásban való indulásról, így a jelöltlista elosztásáról és jelöltjeik névsoráról döntenek.

Bevezető
Pozsony |

Az Összefogás magyar megyét és új déli járásokat is létrehozna. A magyar nyelvet pedig regionális hivatalos nyelvvé tennék. Ha sikerül az MKP-val és a Magyar Fórummal megállapodniuk a parlamenti választáson való közös indlásról, akkor összefésülik a programjaikat. A közös indulásról a hétvégén születhet döntés.

Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Czímer Gábor